Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Φροντίδα του κουταβιού-αλλά και του μεγαλύτερου τετράποδου φίλου σας

   Στο άρθρο αυτό θα αναφερθώ σε κάποιους βασικους κανόνες που όλοι οι κάτοχοι σκύλων καλό θα ήταν να τους ακολουθούν.
   Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων, απο κουτάβι μέχρι την ενηλικίωσή του συντρόφου-σκύλου μας. Τα γέυματα λοιπόν του κουταβιού έχουν ώς εξής: 0-3 μηνών τέσσερα (4) γεύματα την ημέρα, απο 3-6 μηνών τρείς (3) φορές ημερησίως και απο κεί και πέρα σταδιακά μειώνουμε στα δύο (2) γεύματα την ημέρα εφ'όρου ζωής.
   Ένα πολύ σημαντικό που όλοι μας θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι μετά απο κάθε γέυμα η έντονη σωματική άσκηση θα πρέπει να αποφεύγεται για τουλάχιστον 2-3 ώρες μετά το φαγητό (ένα ήρεμος περίπατος αρκεί) για να προλαμβάνουμε καταστάσεις όπως εμετοί ή και στην χειρότερη περίπτωση συστροφή στομάχου που συνήθως επιφέρει τον θάνατο. Γι αυτό λοιπόν καλό είναι να εκτονώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο  το σκύλο μας με ένα περίπατο οπωσδήποτε το πρωί-μετά απο κάθε γεύμα (έτσι θα έχουμε πολλαπλό όφελος διότι θα μαθει να "λερώνει" σε συγκεκριμένες ώρες και σε συγκεκριμένο εξωτερικό χώρο συν το οτι εκτονώνεται)-και το βράδυ πρίν να κοιμηθούμε γιατί μην ξεχνάμε είναι εξίσου σημαντικό να έχουμε έναν υγιή σκύλο όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά.
   Οι αποπαρασιτώσεις (ενδοπαράσιτα-ταινίες-σκουλίκια & εξωπαράσιτα-τσιμπούρια-σκνιπες κτλ) επίσης είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που παίζούν μεγάλο ρόλο ώστε να έχουμε έναν υγιές σκύλο δίπλα μας,πρέπει να γίνονται εφ'όρου ζωής περίπου ανα τέσσερις (4) μήνες για τα ενδοπαράσιτα και σε μηνιαία βάση για τα εξωτερικά πάντα βέβαια ανάλογα με το σκεύασμα και συνεργασία με τον κτηνίατρό μας. Η προφύλαξη κατά των τσιμπουριών, κουνουπιών  ειδικά κατά της φλεβοτόμου σκνίπας που προκαλεί την ασθένεια Καλά-Αζάρ (Λεϊσμανίαση), πρέπει να είναι καθημερινή μας φροντίδα, χρησιμοποιώντας τα ειδικά φαρμακευτικά προϊόντα (χάπια, κολάρα, σκόνες, σπρέι),ιδιαίτερα τους θερμούς μήνες. (Άνοιξη - Καλοκαίρι). Για την περιποίηση του τριχώματός του σκύλου μας 2-3 χτενίσματα την εβδομάδα θα του έδιναν ξεχωριστή λάμψη αλλά και λιγότερες τρίχες διάσπαρτες στο χώρο μας. "Να τον κάνω μπάνιο και πόσες φορές;" είναι μια ερώτηση που πολλοί κάνουν. Σύμφωνα και με διάφορες εκτιμήσεις κτηνιάτρων 4-6 φορές το χρόνο (ανάλογα βέβαια με το περιβάλλον και τις συνθήκες που ζεί ο σκύλος μας) είναι αρκετές διότι με το συχνό λούσιμο διαταράσεται η ισορροπία του δέρματος και έχουμε αντίστροφα αποτελέσματα. 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω e-mail: karab030b@gmail.com

1 σχόλιο: